Verschillen tussen oud en nieuw teak

Voor tuinmeubelen is teak is een enorm populair materiaal als het gaat om houten terrasmeubilair. Maar wat zijn de verschillen tussen oud en nieuw teak? De populariteit van teak is niet alleen gebaseerd op de mooie goudbruine kleur, maar vooral op de uitstekende materiaaleigenschappen. Omdat dit tropische hout een zeer hoog gehalte aan olie en rubber heeft en daardoor ideaal is voor buitengebruik. Rubber heeft een waterafstotende werking en de olie zorgt voor een gemakkelijk te onderhouden maar robuust meubelstuk.

Deze robuustheid wordt versterkt door een hoge vezeldichtheid en een smalle vasculaire structuur. Hout heeft een lange lijst van factoren waaraan het onverzettelijk is, zoals weersomstandigheden (vorst, sneeuw, zon, regen) maar ook ongedierte en schimmels. Bovendien is het hout zuurbestendig en moeilijk ontvlambaar. Dit draagt ​​er aan bij dat de houtsoort een lange levensduur heeft van meer dan 100 jaar. Hierdoor kan een meubel van teak generaties lang gebruikt worden. Daarnaast kan de boom met weinig of geen takken een hoogte bereiken van circa 30 meter. Hierdoor kan het merendeel van de boom worden gebruikt voor houtproductie.

Niet elk meubel van hout is even duurzaam. Dit geldt ook voor teak. Er zijn veel teakplantages in Zuidoost-Azië doordat de natuurlijke habitat, voornamelijk oerbossen, aan het verdwijnen is. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de “Forest Stewardship Council” certificering, of kortweg FSC, alvorens te kopen. Met deze certificering zijn de bescherming van de ecosystemen met hun diversiteit aan dieren en planten en de rechten van bewoners en arbeiders in de houtindustrie gegarandeerd. Belangrijker dan dit keurmerk is de EUTR, “Europese houtverordening”. Deze regeling is wettelijk geregeld en legt een zorgplicht en een eigen risicobeoordeling vast voor houtimport uit niet-EU-landen. Het actieplan “Wetshandhaving, bestuur en handel in de bosbouw”, of kortweg FLEGT, is ook van groot belang omdat het betrekking heeft op wetshandhaving, beleidsbeheer en handel in de bosbouw. Bij het importeren van hout hebben producenten een bepaald bewijs van legaliteit nodig voor het geïmporteerde hout, en kunnen vrijwillige partnerschapsovereenkomsten tussen de EU en de relevante producerende landen ontstaan. Er moet ook worden opgemerkt dat tot dusverre alleen Indonesië een geldige overeenkomst heeft gesloten met de EU als productieland sinds 2016.

Verschillen Nieuw met Old Teak

Oud, hergebruikt teak staat bekend als oud teak of gerecycled teak. Meestal wordt het gewonnen uit oude schepen of huizen en gebruikt om tuinmeubelen te maken. Dit hout heeft dan ook een verleden en kan sporen van spijkergaten, verfresten of reparaties vertonen. Verdere mogelijkheden van fascinerende constructies zijn inkepingen of knoesten, die de tuinmeubelen een uniek karakter geven. Natuurlijke scheuren maken ook deel uit van de rustieke kenmerken van een oud teakhouten tuinmeubel. Maar dat is precies wat het oude hout kenmerkt, opzettelijke onregelmatigheden.

Doordat iedere tafel of stoel van oud teak een andere structuur heeft, ziet geen enkel meubel er 100% hetzelfde uit. Als je op zoek bent naar een uniek stuk, dan vind je met dit materiaal zeker de juiste. Vanwege de rustiekheid van het materiaal valt het in de trendy categorie Qua verzorging is het belangrijk om geen gekleurde verzorgende olie te gebruiken bij Old Teak, omdat deze door de verschillende houtsoorten in verschillende mate kunnen worden opgenomen. Dit kan vlekken op het materiaal veroorzaken. Het is aan te raden om een ​​kleurloze olie te gebruiken en de tuinmeubelen een beetje in te wrijven.

Welk type past het beste bij jou?

Uiteindelijk blijft het een kwestie van smaak. Als de structuur van het oude teak u niet bevalt, moet u de voorkeur geven aan het nieuwe teak. Omdat dit materiaal geen van deze eigenschappen heeft. Als duurzaamheid een belangrijk punt voor u is, dan is het oude teak de juiste keuze, aangezien het materiaal wordt verkregen uit bestaande bronnen zoals afgedankte huizen of schepen.